EVENEMENTENADVISERING
'Ons uitgangspunt is dat elk evenement doorgang moet kunnen vinden'
Veiligheidsregio Noord-Holland Noord omvat zestien gemeenten, waar jaarlijks veel vergunningplichtige evenementen worden georganiseerd. Die variëren van schaatstochten en obstacle runs tot braderieën en kermissen. Maar denk ook aan grote evenementen als SAIL Den Helder, Koningsdag Alkmaar en dance events. De gemeenten stellen zelf de vergunning op, maar ze kunnen daarbij gebruik maken van de expertise van hulpdiensten. Zo kunnen zij de GHOR om advies vragen over gezondheid en veiligheid bij evenementen.
Advies
Gemeenten beoordelen aan de hand van een risicoscan hoe risicovol een evenement is, waarbij er gekeken wordt naar: • activiteitenprofiel (wat wordt er op het evenement georganiseerd?) • publieksprofiel (wie komen er op het evenement af?) • ruimtelijk profiel op de omgeving (wat is er in de omgeving dat invloed kan hebben op het evenement, of andersom?)
De GHOR:
- beoordeelt de aan- en afvoerroute en de bereikbaarheid van het evenemententerrein voor ambulances;
- geeft advies over toezicht op een parcours, bijvoorbeeld bij mud- en obstacle runs;
- informeert, ter voorbereiding en indien het nodig is, ketenpartners zoals de meldkamer, ambulancedienst, huisartsenpost en/of ziekenhuis over een evenement;
- adviseert over de voorbereiding op extreme weeromstandigheden.
Voor de kleinere evenementen is een standaard advies vaak voldoende, voor de grotere evenementen stellen wij een maatwerkadvies op. Voor meer informatie over wat belangrijk is bij een evenement heeft Veiligheidsregio Noord-Holland Noord samen met de politie en GGD Hollands Noorden een evenementenwijzer gemaakt.
Samenwerken met GGD Hollands Noorden
De collega's van de GGD adviseren over de gezondheidskundige aspecten en de technische hygiënezorg. Te denken valt aan de sanitaire- en drinkwatervoorzieningen, het voorkómen van legionella en de consequenties van eventueel aanwezige dieren. Dit advies wordt samengevoegd met het advies van de GHOR en aan de betreffende gemeente verstuurd.
Evalueren
Het advies van de GHOR is niet bindend, maar we hopen uiteraard dat de gemeenten en organisatoren het overnemen. We bezoeken zelf een aantal keren per jaar een evenement, ook om na te gaan of onze adviezen in de vergunning zijn overgenomen en door de organisatie zijn uitgevoerd. We willen nog meer insteken op evaluatie van evenementen die geweest zijn, zodat we daar nog meer uit kunnen leren.
Contactpersonen
Evenementenadvisering
Jeroen Kramer
Senior specialist
Erica van Hulst
Senior specialist
Nick Koopman
Algemeen medewerker (nog geen foto beschikbaar)