KETENVERBINDING
Investeren in kennen en gekend worden
Is er sprake van een groot verkeersongeval met veel slachtoffers, is de stroom uitgevallen in Noord-Holland Noord, of is er sprake van een pandemie, dan kan dat veel druk geven op zorginstellingen. Denk aan veel slachtoffers die met een ambulance naar het ziekenhuis moeten, verpleeg- en verzorgingstehuizen die in het donker zitten door de stroomuitval of de GGD en huisartsenorganisaties die een toeloop van zieke mensen zien.
Ons werk
De GHOR zorgt er samen met de instellingen voor dat ze niet alleen zelf goed zijn voorbereid, maar dat alle zorgpartners goed kunnen samenwerken. Dit is een van de wettelijke taken van de GHOR. In de ‘koude fase’ – wanneer er geen sprake is van incidenten, calamiteiten of rampen – zorgt de GHOR voor ondersteuning en verbinding.
Daarom voeren we bijvoorbeeld periodiek accountgesprekken met elke zorgpartner, initiëren we een gezamenlijk overleg met zorginstellingen en organiseren we een aantal keer per jaar een netwerkbijeenkomst.
Daarnaast zijn er geregeld oefenmomenten om gezamenlijk goed voorbereid te zijn. Kennisdeling behoort ook tot het takenpakket. Hiervoor worden bijvoorbeeld scenariokaarten beschikbaar gesteld en wordt er waar nodig meegedacht bij calamiteitenplannen van zorginstellingen.
Samen met de zorg goed voorbereid op incidenten
Het zorgnetwerk
De GHOR heeft contacten met de verschillende zorgpartners in Noord-Holland Noord. Het gaat dan om de ziekenhuizen, huisartsenorganisaties, ambulancediensten, meldkamer, GGD, verpleeg- en verzorgingshuizen, GGZ, Rode Kruis, Slachtofferhulp, thuiszorg en gehandicaptenzorg in onze regio.
Daarnaast zijn we de schakel tussen zorgpartners en andere partijen, zoals politie, brandweer, gemeenten en defensie.
Warme fase en nafase
Bij grotere incidenten staat de GHOR in nauw contact met de zorgpartners. De GHOR heeft hiervoor een 24/7 crisisorganisatie paraat. En heeft met zorgpartners afspraken gemaakt over hun 24/7 bereikbaarheid. Continue wordt informatie uitgewisseld over de situatie van het incident en de situatie binnen de zorgpartners. Waar nodig kan de GHOR ondersteunen en expertise inschakelen bijvoorbeeld op het gebied van medische risico's bij gevaarlijke stoffen.
Na afloop van een incident evalueren we samen met de zorgpartners om eventuele leerpunten mee te nemen in de gezamenlijke voorbereiding op incidenten.
Contactpersonen
Ketenverbinding
Kenneth van Oossanen
Expert GHOR
Marieke ter Haak
Expert GHOR
Lucille Feldhaus
Ondersteunend medewerker